3.2 certificaat

Als fabrikant moet u steeds vaker kunnen aantonen dat de materialen die u gebruikt, voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Hiervoor heeft de Europese Unie de EN-10204 norm in het leven geroepen, samen met bijbehorende certificaten. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over het 3.2 certificaat. Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Verschil inspectiecertificaten 3.1 en 3.2

3.2 certificaatIn de EN-10204 norm worden twee soorten certificaten genoemd: het 3.1 certificaat en het 3.2 certificaat. Het 3.1 certificaat is een door de fabrikant afgegeven document waarin wordt verklaard dat de producten voldoen aan de gestelde eisen, vermeld in de bestelling. Dit moet worden ondersteund met bewijs uit testresultaten van de fabrikant. Het document moet worden gevalideerd door een geautoriseerde en onafhankelijke inspectie vertegenwoordiger van de fabrikant.

Het 3.2 certificaat verschilt van het 3.1 certificaat omdat producten niet alleen gekeurd worden door een inspectie vertegenwoordiger van de fabrikant, maar ook door een onafhankelijke derde partij. Alle partijen moeten verklaren dat de geleverde producten voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen van de bestelling. Het 3.2 certificaat is dus eigenlijk de strengere versie van het 3.1 certificaat.

Doel van het 3.2 certificaat

Het 3.2 certificaat heeft als doel de kwaliteit en veiligheid van de materialen te waarborgen door de hele toeleveringsketen heen. Daarnaast maakt het certificaat de gebruikte materialen ‘traceerbaar’. Op het certificaat staan zaken als staalsoort, afmetingen, chemische en mechanische waardes en heat/melt nummers vermeld.

Belang van het certificaat

Het 3.2 certificaat is ook voor u als fabrikant belangrijk. Stel u produceert een schip of landbouwmachine, dan moet u de juiste papieren kunnen overleggen. Indien u hiertoe niet in staat bent, kunnen er problemen ontstaan met de verzekering. Kies daarom voor een betrouwbare leverancier voor uw (technische)componenten.

Componenten met 3.2 certificaat bestellen bij FLOS

FLOS is leverancier van kleine (technische)componenten. Om zekerheid te kunnen bieden op het gebied van kwaliteit, hanteren wij diverse procedures en methodes om aan te kunnen tonen dat onze processen beheerst zijn. Heeft u componenten nodig voorzien van een 3.2 certificaat? Dan kunnen wij dat voor u verzorgen. Neemt u gerust vrijblijvend contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden.