4 tips om uw supply chain management te checken

Afgelopen jaren is supply chain management in hoog tempo internationaler en ingewikkelder geworden. Moderne supply chains dienen naadloos aan te sluiten op internationaal gespreide productie- en assemblageprocessen. Hiermee is het managen van deze supply chains een stuk ingewikkelder. Om te onderzoeken of uw supply chain management nog op orde is, hebben wij de belangrijkste zaken voor u op een rij gezet!

 

Tip 1: Vragen voor een optimale supply chain strategie

In een dynamische en snel veranderende markt is het verstandig om de strategie voor uw supply chain regelmatig opnieuw te evalueren. Het is tenslotte belangrijk dat u op de hoogte blijft van wat er allemaal speelt in de markt. Stel uzelf daarom regelmatig vragen als: 

  • Zijn er veranderingen in de huidige markt die belangrijk voor ons zijn? 
  • Zijn er nieuwe processen of procedures nodig om de huidige strategie te behouden? 
  • Is uw bedrijf in staat snel te reageren op vraagschommelingen?

Bevindt uw bedrijf zich in een dynamische markt?  Dan doet u er verstandig aan om de supply chain strategie frequenter te evalueren. 

Heeft u nog geen supply chain strategie? Ga hier dan snel mee aan de slag! Zonder supply chain strategie is het namelijk lastig te achterhalen hoe de bedrijfsvoering moet worden aangepast. De supply chain strategie is namelijk de sleutel tot een snelle wendbaarheid in een turbulente markt.

 

Tip 2: Heeft u de juiste doelen voor uw supply chain opgesteld?

Kijk eens kritisch naar de gestelde doelen voor uw supply chain en ga na wat het hoofddoel en de belangrijkste onderdelen daarvan zijn. Wist u dat veel bedrijven hier de mist in gaan? Het komt namelijk nog zeer geregeld voor dat er te veel doelen worden gemeten. Ze meten puur om te meten, zonder de belangrijkste informatie er uit te halen. Ga dus direct aan de slag met het beoordelen van de gestelde doelen en bepaal welke doelen echt belangrijk voor uw bedrijf zijn. Stem hier vervolgens uw KPI’s op af.

 

Tip 3: Is uw huidige logistieke oplossing nog de juiste keuze voor u? 

Veel bedrijven maken al jaren gebruik van dezelfde logistieke oplossing. Is dit bij u ook het geval? Dan is het tijd om te evalueren of dit nog steeds de juiste keuze is voor uw bedrijf. De volgende vragen helpen u hierbij:

  • Kost het ons veel moeite om de bedrijfsdoelstellingen te behalen?
  • Zijn onze producten altijd op tijd aanwezig?
  • Worden onze voorraden aangevuld op basis van verbruik?
  • Kunnen we het voorraadbeheer nog verder optimaliseren? 

Door te onderzoeken of uw logistieke oplossingen nog de juiste zijn voor uw bedrijf kunt u uw total cost of ownership verlagen. Dat maakt het zeker de moeite waard om hier eens in te duiken!

 

Tip 4: Onderzoek de optie van outsourcing

Uw supply chain staat of valt met het goed managen ervan. U wilt natuurlijk dat dit zo efficiënt mogelijk verloopt. Zo bespaart u immers kosten en verhoogt u de kwaliteit door onder andere een snelle, foutloze levering bij zo laag mogelijke voorraadniveaus. 

Daar ligt ook meteen de uitdaging. Samenwerkingen met bijvoorbeeld leveranciers uit Azië leveren vaak problemen op voor bedrijven in België en Nederland. Ze hebben niet de juiste ingangen, weten daardoor niet de juiste mensen te bereiken en dat levert vertragingen op in het productieproces. Zonde natuurlijk! Want hiermee bespaart u vaak ook nog eens op uw integrale kostprijs

Een interessant alternatief ligt in de outsourcing (van een deel) van uw supply chain. Hierbij hoeft u zich bijvoorbeeld geen zorgen te maken of de benodigde componenten van uw internationale leverancier wel op tijd worden geleverd. Heeft u een onderdeel nodig dat nog niet bestaat? Op technisch gebied zijn er nauwelijks grenzen. Er wordt proactief met u meegedacht om een efficiënt en innovatief product voor u te realiseren. Daarnaast voldoet u gemakkelijk aan de kwaliteitseisen binnen uw branche. Indien nodig wordt er zelfs voor mallen en hulpmiddelen gezorgd en het proces zo ingericht dat aan alle kwaliteitseisen kan worden voldaan. Outsourcing kan uw supply chain dus een stuk efficiënter maken!

 

Bespaar op de integrale kostprijs whitepaperUw integrale kostprijs verlagen? Download onze whitepaper!

Wilt u meer informatie over welke stappen u kunt ondernemen om uw integrale kostprijs te verlagen? Download dan direct onze whitepaper ‘Bespaar op de integrale kostprijs: Leer door value engineering verder te kijken dan de individuele kostprijs alleen’. 

Heeft u nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag op weg naar een optimale supply chain.

Vul uw gegevens in en ontvang direct de whitepaper