50.000 kg fasteners voor het grootste hijsvaartuig ter wereld

FLOS was verantwoordelijk voor het leveren van fasteners voor de bouw van een uniek hijssysteem, dat onderdeel is van het grootste hijsvaartuig ter wereld. Het 382 meter lange schip is in staat om een compleet booreiland van 73.000 ton in één keer op te tillen en te vervoeren.

De case: bouwer van het grootste hijsschip ooit

In 2010 is een start gemaakt met de bouw van de Pieter Schelte, het grootste hijsvaartuig te wereld. Om de juiste bevestigingsmaterialen voor het speciale hijssysteem toe te passen, werd de expertise van FLOS ingeschakeld. Het revolutionaire hijssysteem, ook bekend als het Jacket Lift System (JLS), beschikt over twee kranen met een hoogte van 160 meter en bevindt zich op het achterste gedeelte van het werkschip. Met een lengte van 382 meter en een breedte van 117 meter is het enorme hijsvaartuig in staat om een compleet booreiland of olieplatform in één keer uit zee te verwijderen of te installeren. Met behulp van het Jacket Lift System kan een bovenbouwconstructie tot een maximum van 48.000 ton en de stalen onderbouw tot 25.000 ton in zijn geheel worden gelicht en naar land worden vervoerd. Het werkschip kan daarnaast ook ingezet worden voor het installeren van pijpleidingen tot op een diepte van 3500 meter.

De uitdaging: een partij vinden voor het produceren van alle bevestigingsmaterialen

Het hijsvaartuig beschikt over de meest moderne en innovatieve technologie voor de aandrijving en stabilisatie van het schip. Om een krachtig, betrouwbaar en optimaal functionerend hefsysteem te kunnen ontwikkelen, stelde de projectontwikkelaar de hoogste eisen aan alle mechanische onderdelen en bevestigingsmaterialen. Vanwege de unieke maatvoering van de benodigde fasteners, zat de uitdaging in het vinden van de juiste partij, die beschikt over een specifieke machine voor het vervaardigen van alle bouten in de gewenste materiaaluitvoering en volgens de juiste specificaties.

Ook op het gebied van logistiek management werden strenge eisen geteld. Zo werd een korte levertijd verlangd van alle fasteners met een totaalgewicht van maar liefst 50.000 kilo. De projectontwikkelaar was dus op zoek naar een ervaren totaalleverancier, die aan alle eisen kon voldoen. Door het bieden van een totaaloplossing in de vorm van maatwerk bevestigingsmateriaal, kwaliteitsgarantie op elke bout en efficiënt logistiek management, kon FLOS volledig voldoen aan het gewenste profiel.

De oplossing: een betrouwbare fabrikant van maatwerk bouten inschakelen

Als technische en logistieke dienstverlener bieden wij niet alleen flexibele oplossingen op het gebied van standaard bevestigingsmaterialen, maar leveren ook maatwerk fasteners, kleine componenten en overig bevestigingsmateriaal volgens de gewenste specificaties. Sinds 1963 heeft FLOS intensief gewerkt aan het opbouwen van een internationaal netwerk van gerenommeerde fabrikanten en leveranciers. Door ons uitgebreide netwerk waren wij in staat om snel de juiste partij te vinden.

De meerwaarde van FLOS: directe kwaliteitscontrole van het productieproces

In nauwe samenwerking met de betrokken fabrikant werden de specifieke bouten voor het hijssysteem geproduceerd. De kwaliteitsengineers en kwaliteitsmanagers van FLOS waren direct betrokken bij de interne en externe kwaliteitscontrole van de machine en het complete productieproces van alle bouten. Dankzij deze klantgerichte werkwijze waren wij in staat om een constante kwaliteitsgarantie op alle door ons geleverde bouten te bieden. De bouw van het hijsvaartuig is momenteel al in een vergevorderd stadium. De oplevering van het enorme werkschip staat gepland voor eind 2014.

Voor dit unieke hijsvaartuig werden specifieke bouten geproduceerd, maar ook de DIN 912 is veelvuldig toegepast. Daarnaast heeft FLOS zelfs een 3.2 certificaat verzorgd. Neem voor meer informatie over onze dienstverlening gerust vrijblijvend contact met ons op.